Наука замість магії

Наука замість магії

Фольклор усіх народів рясніє історіями про магів, здатних творити різні дива. А може бути, вони навчилися цьому від людей з майбутнього? Адже багато можливостей, які ми вважаємо дивовижними, ось-ось стануть доступними простим смертним завдяки досягненням науки.

Балалайка для телекінезу


Напевно, ви пам'ятаєте сцену з гоголевской «Ночі перед Різдвом», в якій вареники на очах у коваля Вакулы самі летять в рот знахарюю Пацюку. Адже існують вже пристрої, які таке можуть! У Інституті живих систем Балтійського федерального університету імені Канта (Калінінград) російськими ученими розроблений нейроприлад під назвою «Балалайка» (позаимствовано з циклу романів письменника-фантаста Вадима Панова «Анклави»). Його спеціалізація - реєстрація електрофізіологічних параметрів організму, завдяки чому вдається створити комп'ютерний інтерфейс, здатний передавати сигнали електронному пристрою. На відміну від наявних на сьогодні зарубіжних аналогів, прилад використовує відразу цілий спектр параметрів, а не якийсь один їх різновид.

Так, за допомогою «Балалайки» можна без використання рук грати в комп'ютерні ігри, управляти інвалідною коляскою або экзоскелетом. Якщо з якихось причин ви не можете сходити на обстеження в поліклініку, пристрій дозволяє зняти необхідні свідчення і переслати результати лікареві.

Управління гнівом

Багатьом магам і чаклунам приписують здатність впливати на людину. Мовляв, вони здатні позбавити його волю і змусити зробити все що їм завгодно. Узяти хоч би Хому Брута з ще одного твору Гоголя - «Вий». Наш герой не зміг учинити опір відьмі, яка побажала прокотитися на нім верхи.

Модифікація людської поведінки - страшний кошмар конспирологов. Між тим вчені із Стэнфордского університету стверджують, що існує метод, що дозволяє, зокрема, попереджати агресивні вчинки.

Дослідники виявили, що перед сплеском агресії мозок випромінює певні сигнали. Вони і провокують асоціальну поведінку.

Електрична активність виникає в прилеглому ядрі мозку (Nucleus accumbens), де розташований так званий центр винагороди. Саме він відповідає за отримання задоволення від деяких дій, сприяючих виживанню, - наприклад, поглинання їжі або сексу.

Так, чоловік, який хоче згвалтувати жінку, може випробовувати настільки сильну тягу до сексу з нею, що соціальні наслідки відходять на другий план. Якщо ж «сигнал задоволення» буде відключений за допомогою електричного імпульсу, що посилається імплантованим в мозок спеціальним імплантатом, то суб'єкт утримається від небезпечних дій.


За словами авторів методу, він допоможе боротися з ожирінням, тягою до психоактивних речовин і азартних ігор, сексуальною залежністю, а також безконтрольними спалахами гніву. На сьогодні аналогічні імплантати вже використовуються при хворобі Паркінсона, допомагаючи запобігати тремору у пацієнтів.

В усякому разі, експерименти на мишах показали, що електростимуляція мозку гризунів знижує тягу до випивки. Добрі результати спостерігалися і у пацієнтів з обсессивно-компульсивными розладами.

Метаморфози тіла

У багатьох казках чаклуни і маги можуть за бажанням міняти свою зовнішність, перетворюватися на інших істот, причому не лише людей, але і тварин. Насправді наші фізичні дані визначаються набором генів. Так що зміна тіла і організму в цілому теоретично можливо шляхом так званого биохакинга.

Подібні досліди проводить на собі колишній співробітник НАСА і президент стартапа Odin Джосия Зайнер. Для поліпшення власного тіла він використовує розроблений ним геномний редактор CRISPR/Cas9. Два роки тому Зайнер ввів собі ген GFP, витягнутий з генома медузи. Він чекав, що після цього клітини його шкіри почнуть в темряві світитися зеленим світлом. Але доки цього не сталося.

В середині жовтня 2017 року прямо на прес-конференції Зайнер ввів собі в руку ретровірус, що генерує в організмі «ген суперсили», що підвищує вироблення одного з м'язових білків, - миостатина. Тоді Зайнер заявив, що через 6-8 місяців у нього повинна різко збільшитися мускульна маса, а також вказаний ген наділить його «надлюдською силою».

Хоча медики вважають, що подібні маніпуляції небезпечні і можуть привести до небажаних побічних ефектів, дослідника це не бентежить. На своєму сайті Зайнер розмістив детальні інструкції, що дозволяють самостійно створювати «генетичні віруси» і міняти структуру ДНК. Також він пропонує придбати у нього набори «початкуючого біохакера».

Якщо розібратися, то більшість «чудес» цілком під силу сучасній науці. Чи, принаймні, стануть доступні в самому найближчому майбутньому. Так що чаклуни скоро залишаться без роботи.



Надрукувати